Jeremy Clarkson a condus o mașină pe Transvasluiana, cea mai săracă şosea din Europa

Prezentatorul show-lui Top Gear este cunoscut pentru remarcile sale jignitoare la adresa altor ţări, pe care le consideră mult mai înapoiate decât sunt ele de fapt. După ce și-a făcut o impresie despre România conducând pe Transfăgărășan și pe Transalpina, Jeremy Clarkson și-a făcut curaj să conducă și pe Transvasluiana, celebra șosea șerpuită care traversează Vasluiul de la Est la Vest. De la volanul mașinii sale, prezentatorul britanic a insistat asupra sărăciei specifice acestui loc uitat de lume, cum face toată lumea:

„Dacă Transalpina este numit și Drumul Regelui, despre Transvasluiana se spune că este Drumul Săracului Beţiv. Este o şosea strâmbă, complet neasfaltată, ce datează încă de pe vremea dacilor, strămoșii vasluienilor, care cărau băutură cu căruţele pe acest drum.”

În continuare, Jeremy Clarkson ne dă și o mică lecție de istorie. „Construcţia Transvasluianei a durat patruzeci de ani pentru că, deşi terenul este perfect drept, nu s-au găsit în zonă oameni dispuşi să muncească la construcţia lui. Lucrările au început însă la comanda dictatorului Nicolae Ceauşescu şi au costat peste treizeci de tone de ţuică, în banii de atunci. Sacrificiile omeneşti au fost şi ele însemnate: peste treizeci de muncitori şi soldaţi au murit beţi în sanţurile de la marginea drumului şi circa 120 de pensionare au fost violate în timpul lucrărilor, deşi martorii spun că în realitate numărul acestora este mult mai mare.”

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de TNR
10 decembrie 2011 11:03

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult