V-aţi întrebat vreodată de unde vine cuvântul "vameş"? În cel mai recent volum al său, lingvistul Gheorghe Sticlete explică originea unuia dintre cele mai îndrăgite cuvinte ale limbii române. Pe scurt, "vameş" e o simplă prescurtare de la "vameş acuzat de luare de mită", denumirea folosită în actele oficiale.

vama_mita.jpg
"'Vameş' e un termen din popor, pe care mulţi vorbitori îl preferă fiindcă e mai scurt şi mai clar. De fapt, în limbajul de specialitate, omul care păzeşte graniţele ţării se numeşte 'vameş acuzat de luare de mită', termen care vine din maghiară, unde 'vámeş akuzat de loare de mită' înseamnă pur şi simplu vameş român", a precizat prof. Sticlete în aula mijlocie a Universităţii de Filologie "Johnny Cantacuzino" din Tecuci.

"În plus, vouă nu v-ar suna puţin ciudat o ştire ca 'Mai mulţi vameşi acuzaţi de luare de mită au fost acuzaţi de luare de mită'?", adaugă reputatul specialist.

beretnr4bnnrmic.png

Mai repede decât unii chelneri la terasă! Dacă stai în București și-ți comanzi berea noastră TNR, o primești în mai puțin de 2 ore. Iar dacă se întâmplă vreo calamitate și nu-ți ajunge în 2 ore, ai 20 de beri gratis de la noi.

Scris de Vasile | Wednesday, 17.07.2019 18:47 Monden

National Cinematografic