Limba română: cuvântul „vameş” e prescurtarea de la „vameş acuzat de luare de mită”

V-aţi întrebat vreodată de unde vine cuvântul „vameş”? În cel mai recent volum al său, lingvistul Gheorghe Sticlete explică originea unuia dintre cele mai îndrăgite cuvinte ale limbii române. Pe scurt, „vameş” e o simplă prescurtare de la „vameş acuzat de luare de mită”, denumirea folosită în actele oficiale.

„‘Vameş’ e un termen din popor, pe care mulţi vorbitori îl preferă fiindcă e mai scurt şi mai clar. De fapt, în limbajul de specialitate, omul care păzeşte graniţele ţării se numeşte ‘vameş acuzat de luare de mită’, termen care vine din maghiară, unde ‘vámeş akuzat de loare de mită’ înseamnă pur şi simplu vameş român”, a precizat prof. Sticlete în aula mijlocie a Universităţii de Filologie „Johnny Cantacuzino” din Tecuci.

„În plus, vouă nu v-ar suna puţin ciudat o ştire ca ‘Mai mulţi vameşi acuzaţi de luare de mită au fost acuzaţi de luare de mită’?”, adaugă reputatul specialist.

Loturile de bere TNR sunt întotdeauna limitate, că vindem doar ce n-apucăm să bem noi. Hai, fă repede o comandă, până n-o bem noi pe toată!

Scris de Vasile
17 iulie 2019 16:07

Alte articole

Vezi mai mult