Cocktailurile românești pierd teren în fața invențiilor străine. În țara noastră cel mai cunoscut cocktail, carcaletele, aproape că nu mai e comandat. Drojdierii rămași cu obiceiurile de pe vremuri își amintesc cum barmanul de la birt măsura atent cinzeaca de secărică, pe care o amesteca ușor cu o litră de pălincă, un țoi de lichior de vișine și un strop de vișinată, pentru culoare.betivi_afara_fumat_inauntru.jpg

”În România existau mii de versiuni ale carcaletelui. În Maramureș se făcea din horincă, bere și șnaps. La Brașov din vin alb, sifon, coniac și socată. Aproape nimeni n-a mai comandat în ultimii 40 de ani o Agua de Vâlcea, celebrul carcalete oltenesc făcut din cantități egale de tescovină și zaibăr”, se plânge un cârciumar român.

Primul carcalete menționat în istorie a fost făcut de împăratul Traian, care a amestecat niște vin dacic cu siropul de pătragină adus de el de la Roma, ca să-și trateze tusea. Alte carcalete istorice demne de amintit ar fi al lui Ștefan, care bea vin de Cotnari amestecat cu vodcă, sau al lui Mircea, care bea lapte de iapă fermentat, amestecat cu ouzo.

beretnr4bnnrmic.png

Mai repede decât unii chelneri la terasă! Dacă stai în București și-ți comanzi berea noastră TNR, o primești în mai puțin de 2 ore. Iar dacă se întâmplă vreo calamitate și nu-ți ajunge în 2 ore, ai 20 de beri gratis de la noi.

Scris de TNR | Monday, 15.06.2020 16:41 Monden

National Cinematografic