Ne pierdem tradițiile! Prea puţini români mai beau carcalete

Cocktailurile românești pierd teren în fața invențiilor străine. În țara noastră cel mai cunoscut cocktail, carcaletele, aproape că nu mai e comandat. Drojdierii rămași cu obiceiurile de pe vremuri își amintesc cum barmanul de la birt măsura atent cinzeaca de secărică, pe care o amesteca ușor cu o litră de pălincă, un țoi de lichior de vișine și un strop de vișinată, pentru culoare.

”În România existau mii de versiuni ale carcaletelui. În Maramureș se făcea din horincă, bere și șnaps. La Brașov din vin alb, sifon, coniac și socată. Aproape nimeni n-a mai comandat în ultimii 40 de ani o Agua de Vâlcea, celebrul carcalete oltenesc făcut din cantități egale de tescovină și zaibăr”, se plânge un cârciumar român.

Primul carcalete menționat în istorie a fost făcut de împăratul Traian, care a amestecat niște vin dacic cu siropul de pătragină adus de el de la Roma, ca să-și trateze tusea. Alte carcalete istorice demne de amintit ar fi al lui Ștefan, care bea vin de Cotnari amestecat cu vodcă, sau al lui Mircea, care bea lapte de iapă fermentat, amestecat cu ouzo.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de TNR
15 iunie 2020 14:06
Citește mai mult despre: betiv

Alte articole

Vezi mai mult