Nimic nu se aruncă. Un român face lumânări din ceara din urechile porcului

Nea Marcel, un gospodar de 62 de ani din comuna dâmboviţeană Buciuciu, duce mai departe o îndeletnicire de pe vremea strămoşilor, de mult uitată în alte regiuni. Acesta confecţionează lumânări din ceara din urechile porcului, care astăzi, în cele mai multe cazuri, se aruncă la gunoi.

„E muncă grea, migăloasă, normal că oamenii se orientează spre lumânările din ceară de albine. Cu toate astea, ceara de porc scoate mai puţin fum şi umple casa sau biserica de un parfum plăcut, de jumări. Plus că e păcat să arunci orice de la porc”, se laudă nea Marcel.

„Făceam şi eu când eram tânără, maică, că n-aveam încotro. Pentru o singură lumânare scobeam 6, 7 urechi mari de porc. Normal că erau scumpe. Pe vremuri, doar boierii îşi permiteau aşa ceva, oamenii de rând ardeau seu de oaie sau untdelemn”, povesteşte Frosa, babă din localitate.

„În Occident, unde piaţa obiectelor de iluminat bio e mult mai dezvoltată, un kilogram de ceară de porc poate ajunge şi la 2000 de euro. Păcat că pe tineri nu-i interesează să înveţe meşteşugul lui nea Marcel, se dau şi fonduri europene pentru aşa ceva”, spune Gogu, primarul comunei.

Scris de Vasile
24 decembrie 2019 13:12
Citește mai mult despre: porc

Alte articole

Vezi mai mult