Pas spre normalitate. Acum şi pistruiaţii au voie să parcheze pe locurile de handicapaţi

Asociația pentru Protecția Pistruiaților a prezentat astăzi o victorie importantă a organizației, respectiv drepturi egale pentru pistruiați la fel ca în rândul altor categorii sociale defavorizate. Astfel, pentru început, pistruiații vor avea voie să parcheze pe locurile pentru handicapați desemnate special în parcările publice sau private.

„Pistruiații vor putea parca pe acele locuri fără să aibă însemnul specific în bord, e suficient să arate buletinul, dacă și poza actului de identitate se vede că sunt pistruiați”, a declarat Ion Iancu, președintele APP. Acesta a precizat că s-a îndreptat astfel o mare nedreptate istorică, pistruiații find multă vreme victima abuzurilor și ilegalităților.

În România, după cel de-al Doilea Război Mondial locuiau 174.000 de pistruiați, cele mai importate comunități fiind în Bucovina, Crișana și Banat. Pistruiații au venit în România la finalul secolului IX din Dalmația, fiind alungați de barbarii bruneți. Ceaușescu a distrus sate întregi, i-a luat pe pistruiați cu trenuri și i-a deportat în Bărăgan, în pustietate. „Românii se purtau bine cu ei, bolșevicii aveau ciudă. În Uniunea Sovietică aceștia au fost duși în lagăre de muncă în Yakutsk, unde nu e soare foarte mult și nu le apăreau petele alea pe față”, a povestit Ion Iancu.

Scris de Ef
2 septembrie 2019 15:09
Citește mai mult despre: parcare

Alte articole

Vezi mai mult