Pentru că nu știu ce se face de Dragobete, mulți români au tăiat porcul

Românii caută cu disperare obiceiuri și tradiții de Dragobete, ca să știe cam ce ar fi de făcut în această zi de sărbătoare. Din păcate, în România datinile de Dragobete sunt destul de obscure dar și foarte diferite între ele, în funcție de regiune. De exemplu, în satele din Maramureș tinerii sărbătoresc această zi bătând cuie în prispă, în timp ce în zona Bucovinei de Dragobete se ciufulește pisica.

În Oltenia se numără pomii din cimitir, în Banat oamenii privesc cruciș în fântână, în timp ce la Vaslui tinerii beau țuică neîncepută, direct din găleată. Un obicei singular găsim în Dobrogea, unde îndrăgostiții plini de entuziasm duc pionierul la ecluză. În Mehedinți de Dragobete se leagă o frânghie de gard se lasă acolo vreo două ore, după care se acoperă cu tăiței, sau cu pizza dacă nu aveți tăiței. În alte zone din țară în această zi sfântă se îngroapă castane, se scarpină măgarul între ochi și se lasă loc de bună ziua la vecini.

Din păcate, multe din aceste tradiții sunt acum uitate, așa că unii români au împrumutat obiceiuri de la alte sărbători pentru această zi specială. „Important e ca Dragobetele să nu rămână nesărbătorit”, ne spune un tânăr îndrăgostit. „Eu m-am trezit de dimineață, am luat o ţuică-n bot şi am tăiat repede porcul. La noi aşa-i de Dragobete, eu şi cu iubita mea facem pomana porcului, după care tăiem şi tortul şi facem şi pomana tortului.”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de TNR
24 februarie 2012 15:10

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult