Pentru că sunt făloşi, bănăţenii au ciocnit între ei doar ouă de lemn: „Aşa, nimeni nu pierde”

Din cauza făloşeniei exagerate, bănăţenii au propria variantă pentru tradiţionala ciocnire a ouălor de Paşti. Mai exact, bănăţenii vopsesc doar ouă de lemn, pentru a fi astfel siguri că nu li se va sparge niciodată oul pe care îl ciocnesc. Singurii care au voie să ciocnească ouă de găină sunt turiştii care pot demonstra că nu au nici legătură cu Banatul.

„Neam de neamul nostru nu s-a pomenit bănăţean căruia să i se spargă oul pe care îl ciocneşte”, povesteşte un etnolog local. „În momentul în care ai pierde la ciocnitul ouălor practic ai înceta să mai fii bănăţean şi vei fi alungat cu pietre. Banatu-i fruncea şi aşa trebuie să rămână, nu ne putem bate joc de identitatea noastră.”

În plus, la bănăţeni slujba de Înviere începe la 23:59, ca să fie ei primii care sărbătoresc Învierea lui Iisus, iar la tradiţionalul „Hristos a înviat” se răspunde cu „Adevărat că Banatu-i fruncea”. De asemenea, bănăţenii se laudă că lumânările lor, deşi ard cu flacără mai mare, durează mult mai mult ca în oricare altă zonă a globului.

Loturile de bere TNR sunt întotdeauna limitate, că vindem doar ce n-apucăm să bem noi. Hai, fă repede o comandă, până n-o bem noi pe toată!

Scris de Calin
7 mai 2013 15:05

Alte articole

Vezi mai mult