Pistoalele, pumnalele, caii şi flintele haiducilor, găsite într-o pădure din Ilfov

Zeci de ani de căutări disperate şi întrebări fără răspuns au luat sfârşit în această dimineaţă! Poliţiştii din comuna ilfoveană Brăneşti au descoperit, într-o pădure de la marginea localităţii, un arsenal întreg de pistoale, pumnale, cai şi flinte aparţinând, cel mai probabil, haiducilor.

„Încă de pe vremea bunicilor, adunaţi în jurul focului de tabără, oameni din întreaga ţară se întrebau unde-s pistoalele, unde-s pumnalele, caii şi flintele haiducilor”, spune, cu lacrimi în ochi, Aurel Dobrescu, arheolog. „Ei bine, iată-le. În stare foarte bună, dacă mă întrebaţi pe mine. Caii s-au sălbăticit, dar sunt sănătoşi, iar cu oleacă de polish pumnalele şi pistoalele vor arăta ca noi.”

Cel mai probabil, pistoalele, pumnalele, caii şi flintele au fost abandonate în pădurea de lângă Brăneşti la sfârşitul secolului al 19-lea. Atunci, haiducii din Codrii Vlăsiei au decis să scape de poteră înfiinţând o colonie pe insula Borneo, unde cei care au supravieţuit malariei şi holerei au fost asimilaţi în populaţia indoneziană.

„Mai demult le-am căutat noi peste tot, da’ taman acolo n-am mai ajuns, că era cam noroi şi ne şi lătra un câine rău”, spune un sătean din Brăneşti, a cărui curte dă chiar în păduricea unde au fost descoperite armele şi animalele haiducilor.

Scris de Vasile
26 august 2019 18:08
Citește mai mult despre: haiduci

Alte articole

Vezi mai mult