Radu Beligan, dezamăgit de ce-a ajuns Paştele: “Pe vremuri mai vedeai o răstignire, ceva, da’ acum…”

Majoritatea românilor aşteaptă cu bucurie şi nerăbdare zilele de Paşti, în speranţa că vor reuşi să evite şi anul ăsta să ia lumină direct de la Urgenţe, odată cu medicamentaţia antiindigestie. Totuşi, există şi nemulţumiţi de perspectiva week-end-ului de huzur şi îmbuibare pascală. Printre ei, chiar maestrul Radu Beligan, care priveşte nostalgic la ceea ce a numit “evul de aur” al sărbătorii.

“Într-o vreme, Paştele nu se rezuma doar la mâncare, era mult mai bogat în evenimente şi tradiţii. Oamenii ieşeau pe drumeaguri, purtând tradiţionale ramuri cu spini sau pietre pe care le aruncau cu îndârjire în câte cineva. Programele de divertisment erau mai aprige, mai bărbăteşti, cu biciuiri zgomotoase ori trădări josnice, chiar în văzul lumii, în grădini publice. Odată, am avut privilegiul să prind nu doar o răstignire, ci trei una după alta. E drept, şi lumea era mai politicoasă – m-au văzut cu păr alb şi mi-au făcut loc până-n faţă, să văd mai bine”, povesteşte actorul într-o conferinţă la Teatrul Naţional.

De când a devenit mult mai soft, Paştele îi lasă maestrului un gust tot mai amar de la un secol la altul. Domnia sa este convins că nici anul acesta nu va face excepţie. “Parcă văd că iar or să se costumeze Ţociu şi Palade în ouă roşii de miel şi-or să se ciocnească hlizind cap în cap, în timp ce le împart românilor zeci de arginţi în prime time. Oricum, tot e mai bine decât gluma aia eternă a lui Lis, când se preface el că învie în noaptea dinspre sâmbătă spre duminică. Săracu’, oricât se chinuie, niciodată nu-i iese!”, dă din mână a lehamite marele actor.

Avem pagină nouă de Facebook, Times New Roman 2.0, că pe aia veche ne-a șters-o Facebook. Ca să ai la ce da follow.

Scris de Harald
18 aprilie 2014 10:08

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult