Reportaj: Românul care l-a cunoscut pe Hitler

Valeriu Pampon a fost antrenorul personal de gimnastică al lui Hitler timp de trei ani. Acum locuiește singur într-o garsonieră din Drumul Taberei. Puțini dintre vecinii lui știu că l-a cunoscut personal pe Fuhrer.  Valeriu Pampon își amintește cu plăcere de perioada petrecută în Germania, dar nu vrea să vorbească despre ea, ca să nu fie judecat.

“Multă lume crede că am participat activ la Holocaust. Nimic mai fals. Doar l-am ajutat pe Hitler să fie în formă și i-am menținut tonusul muscular. Nu era treaba mea ce face el în afara orelor de gimnasctică. De câteva ori, aflând de ororile de pe front, l-am pus să facă mai multe flotări ca de obicei, dar n-a rezistat. După douăzeci, a picat cu mustața-n pardoseală. Era un om puternic, dar avea limitele lui.”

Valeriu Pampon s-a născut în comuna Mierea, de lângă Buzău. Casa părinților lui a fost demolată de un vecin filosemit, imediat după război, dar s-a mai păstrat din ea bucătăria de vară. În fiecare an, Pampon vine să se reculeagă în curtea unde a copilărit, pe pajiștea pe care a făcut primele mișcări de gimnastică ritmică, în bucătăria în care și-a preparat prima masă bogată în proteine.

Când era la Berlin, i-a cerut lui Hitler să-i construiască o replică a casei părintești în Charlottenburg. Vorbise cu Albert Speer pentru niște schițe detaliate, avea tot. Doar Fuhrer-ul mai trebuia să-și dea acordul, dar a refuzat. Cu o mână tremurându-i la spate, de la Parkinson, Hitler a explicat pe un ton neverosimil de calm:

“Nu vreau case din chirpici pe teritoriul Germaniei. E de rasă inferioară ăla care-și face casă de chirpici. E și un cântec, ‚Un țigan avea o casă de chirpici’. Nu permit așa ceva.”

Germania era Reichul pe pământ

Pampon a plecat în Germania în 1937, în căutarea unui loc de muncă bine plătit. Când a coborât din tren, la Hauptbahnhof, în Berlin, a crezut că a ajuns în paradis, deoarece locul era extrem de curat și lumea nu arunca hârtii pe jos.

“N-am văzut un țigan în tot Berlinul. Care era țigan, se ferea să recunoască. Dacă erai român și aveai pielea mai închisă la culoare, trebuia să zici că ești cântăreț de latino. Mai greu era de ăia fără voce.”

În primul an, Valeriu Pampon a făcut tumbe pentru bani în metrou, pe magistrala U7. Nemții îi ziceau Nadia. Mulți îl îndrăgeau, pentru că părea sincer și îl credeau retardat mintal. Făceau glume în germană pe seama lui, dar el nu le înțelegea, deoarece chiar era puțin retardat.

“Eram extrem de mulțumit de bani. Câștigam mai bine decât un muncitor calificat. Într-o zi, m-a văzut Hitler, care mergea incognito cu metroul din cauza unor blocaje în trafic. L-a amuzat ce făceam și a spus că vrea să învețe și el. I-am zis: ‘Bine, dar o să vă coste!’ ‚Nu înțeleg română’, mi-a răspuns.”

Pampon a lucrat pentru Hitler trei ani, până în 1941. Cât a fost antrenorul lui de gimnastică, l-a pus pe Fuhrer să facă milioane de abdomene, sute de mii de flotări și mii de tracțiuni la bară. La un moment dat, a vrut să-i aducă aparate speciale la care să se antreneze, dar Hitler nu a agreat ideea.

“I-am zis: Mein Fuhrer, ar trebui să lucrați la un cal cu mânere. A înțeles că vreau să-l pun la un cal cu manele și a aruncat cu ceva după mine. Pe urmă nu m-am mai riscat. M-a concediat în 1941, după ce începuse războiul. Îmi zice într-o zi: Te trimit pe frontul de răsărit. Vreau să-i înveți pe geniștii mei să facă podul. De atunci nu l-am mai văzut.”

Precizare: Din motive de securitate personală, domnul Valeriu Pampon ne-a cerut să nu îi publicăm poza.

Scris de TNR
8 aprilie 2011 07:09

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult