Şoc: Adrian Păunescu avea un cenaclu secret, de o deosebită calitate intelectuală!

Fiul lui Adrian Păunescu a dezvăluit nişte poze în care poetul este surprins cu un alt cenaclu, despre care puţină lume a ştiut. Se pare că Păunescu şi-a dorit tot timpul să asculte poezii şi melodii cât de cât bune, interpretate de adevăraţi artişti, aşa că în anul 1978 a înfiinţat cenaclul Lorem Ipsum pe care l-a ţinut secret timp de 16 ani.

„De multe ori venea obosit de la Flacăra, îmi spunea că îl doare gâtul de la scandările pro-Ceauşescu”, declară fiul poetului. „Dar dincolo îşi lua revanşa, recita normal, fără vocea aia groasă care-ţi zgârâia creierii, şi nici măcar nu mai repeta mereu versurile altora… era chiar agreabil, nu-mi mai era ruşine că e tatăl meu!”
La cenaclul Lorem Ipsum erau invitaţi intelectuali precum Pleşu, Liiceanu sau Patapievici, oamenii care aparent îl detestau pe Adrian Păunescu şi tot ceea ce reprezintă el. Ei însă spun că recunosc că au petrecut multe nopţi albe polemizând cu Păunescu despre problema ontologică a devenirii la Heidegger, durata bergsoniană, apriorismul kantian, existenţialismul lui Sartre dar şi despre pragmatismul britanic, cu bune şi cu rele. Nicolae Manolescu îşi aminteşte şi el cu drag de aceste întâlniri: „Băi, când începea Păunescu să-l comenteze pe Bakunin ne căcam pe noi! Trebuia să ne punem cu toţii minţile la contribuţie să-i facem faţă. Zicea că mai bine anarhist decât român comunist!”

Conform informaţiilor dezvăluite de fiul poetului, Adrian Păunescu a ajutat nenumăraţi intelectuali şi tineri artişti să fugă din ţară prin activitatea acestui cenaclu secret. „În viaţa de zi cu zi îmi era ruşine cu tata, când îl vedeam pe stadioane cum aplaudă îmi venea să mă împuşc în cap, exact la intersecţia diagonalelor frunţii, unde se asomează vitele. Dar pe cât de gras şi de patriot era acolo, pe atât de suplu şi spiritual era dincoace”.

Se pare că la acest cenaclul secret s-a dus şi scriitorul Mircea Cărtărescu, dar cum acesta nu ştia de ce iubeşte femeile, nu a mai fost invitat a doua oară. Se pare că există şi câţiva urmaşi pe care Păunescu îi are cu cenaclul Lorem Ipsum, pe care însă poetul nu i-a recunoscut niciodată.

Scris de TNR
28 februarie 2012 14:02

Alte articole

Vezi mai mult