Şoc în lumea muzicală! A fost găsită o manea compusă de Mozart, “Nebunia lui Wolfgang”

Critici muzicali din întreaga lume au rămas perplecşi! În urmă cu câteva zile, curatorul muzeului Mozart din Salzburg a găsit din întâmplare, într-un cufăr străvechi, partitura unei manele scrise de însuşi marele compozitor.

Potrivit experţilor, autenticitatea manuscrisului nu poate fi contestată “nici măcar dă dujmani”, iar întreaga operă a celebrului Amadeus va trebui reexaminată prin prisma acestei descoperiri. “Dintre lucrările timpurii ale lui Mozart, proaspăt descoperita manea în si bemol major ‘Nebunia lui Wolfgang’ ne-a intrigat cel mai mult”, a declarat muzicologul Dezebal Pimmelbach.

“Pare să fi fost compusă în cinstea unui anume ‘Naşu Mare von Cârlig’, baron de Strehau, la a cărui nuntă Mozart a cântat preţ de vreo 10 ore, fără întrerupere. Deşi nu-i stătea în fire, Mozart i se adresa acestuia foarte politicos în corespondenţa personală, cu ‘Boss’ şi ‘mânca-ţi-aş’.”

“Fragmente din ‘Nebunia lui Mozart’ le reîntâlnim în aria Reginei Nopţii din ‘Flautul fermecat’, dovedind că avem de-a face nu cu o rătăcire de tinereţe, ci cu o veritabilă piatră de hotar în cariera fulminantă a compozitorului”, a continuat Pimmelbach. “Aflăm că Mozart avea foarte mulţi duşmani, dar şi o caleaşcă de aur cu şase cai frumoşi. Mai mult, îi plăcea să i se lipească pe frunte, în timp ce cânta la pian, un fişic de taleri sau guldeni.”

“Ştiam că Mozart a scris câteva canoane cu versuri deocheate, dar la aşa ceva nu ne-am fi aşteptat nici măcar de la Cimarosa sau Boccherini, care erau mai golani, băgau la păcănele, umblau după gagici”, a adăugat un alt specialist.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de Vasile
26 ianuarie 2016 17:01
Citește mai mult despre: compozitor manele mozart muzica clasica nebunie

Alte articole

Vezi mai mult