Statul român vrea să cumpere un portret al lui Radu Beligan, pictat de Leonardo da Vinci

Pasiunea statului român pentru artă a devenit aproape o obsesie. După ce va achiziționa sculptura Cumințenia Pământului, statul are alt plan. Va cumpăra un tablou pictat de Leonardo da Vinci, avându-l ca model pe inegalabilul maestru Beligan, lucrare realizată prin 1490, când actorul era în floarea vârstei. De data asta nu va mai fi vorba de un mizilic de 11 milioane de Euro, ci de o sumă mult mai consistentă, pentru că tabloul e un da Vinci.

”Eram un puştan, un adolescent, când i-am pozat. Leonardo era un geniu al culorilor. Îmi amintesc că venea târfa aia de Mona Lisa: <> Mereu ne deranja, vaca. Stătea mai mereu prin studio și fuma enorm, de unde și aspectul de sfumato al tablourilor lui Leonardo”, povestește Radu Beligan.

Autenticitatea tabloului este susținută cu documente. În jurnalul lui Leonardo da Vinci relația lui cu Radu Beligan e una solidă: ”E un băiat foarte talentat. Când îl trimit la piață, îmi aduce restul până la ultimul florin. O fi el român, dar e de treabă, dă bongiorno la toată lumea. Ar fi bun de actor, când vine administratorul să-mi ceară întreținerea mereu îl păcălește că nu sunt aici”, scria celebrul artist în 1490.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de Ionut
24 mai 2016 10:05

Alte articole

Vezi mai mult