Studiu: Orchestra a fost inventată de cocalarii medievali care voiau muzică cu de toate

Cu toate că, până nu demult, originea orchestrei simfonice era învăluită în mister, nimeni neputând să-şi explice motivele pentru care e nevoie de zeci de oameni pentru a cânta o melodie, un studiu recent a adus câteva explicaţii în domeniu. Astfel, se pare că pentru inventarea orchestrei simfonice trebuie să le mulţumim cocalarilor medievali.

Două au fost ideile care au dus la crearea orchestrei: „În primul rând voiau muzică cu de toate, şi viori, şi trombon, şi tobă şi tot. Un bilet la operă era destul de scump pe vremea aia, trebuia să vinzi un sclav pentru un concert bun. Aşa că, dacă tot dădeau un ban, doreau să stea în faţă”, spune Decebal Popescu, realizatorul studiului.

Copii cocalarilor au reprezentat a doua cauză a fenomenului. „Ca şi acum, foarte mulţi cocalari făceau copii şi aveau impresia că sunt foarte talentaţi. Aşa că insistau pe lângă muzicieni să le ia şi copilul: Ia-l şi pe ăsta micu, al meu, că-i talentat să-mi sară ochii dacă nu”. Aşa s-a ajuns la câte şapte-opt violonişti într-o orchestră”.

Loturile de bere TNR sunt întotdeauna limitate, că vindem doar ce n-apucăm să bem noi. Hai, fă repede o comandă, până n-o bem noi pe toată!

Scris de Eftimie
10 martie 2013 14:03

Alte articole

Vezi mai mult