Szoby Cseh l-a turnat la Securitate pe Mărgelatu, care pregătea o revoluție în Țările Române

Szoby Cseh a recunoscut că a colaborat cu Securitatea. El a scris numeroase note informative în care spunea tot ce face Mărgelatu, prietenul lui de încredere. Potrivit unor documente ale CNSAS, cascadorul scria despre Mărgelatu că se întâlnește pe ascuns cu Bălcescu și Magheru, împreună cu care pregătește o revoluție în Țara Românească.

În notele informative, Szoby Cseh își mai pâra și prietenii care spuneau bancuri cu domnitorul Bibescu. Buză de iepure nu era însă atent doar la miștourile pe care le făceau valahii pe seama regimului. El îi turna și pe cunoscuții care se plângeau că trăiesc în condiții de neimaginat, de secol 19.

Szoby Cseh spune că îi pare rău de colaborarea cu Securitatea și susține că a fost o victimă colaterală:

“În tot scandalul ăsta, eu am picat de prost. Mie de ce nu mi-a zis nimeni că nu e pe bune? Se pare că toată lumea știa că e doar un film, numai eu nu. Păi eu, când cădeam de pe cal, chiar mă loveam la cap, nu mă prefăceam. Am crezut că putem să avem încredere unii în alții, dar mă rog…”

Szoby Cseh a mai spus că a turnat la Securitate și în numele altor actori, care nu-și puteau scrie singuri notele informative deoarece era prea periculos și ar fi riscat să se compromită.

Scris de TNR
30 ianuarie 2011 10:01

Alte articole

Vezi mai mult