Depășirea pragului psihologic de 4,6 lei per euro se dovedește o serioasă problemă pentru românii cu credite sau chirii în această monedă. Afectați sever sunt însă și miliardarii, care-și văd amenințate micile plăceri. Dintre ei, Ion Țiriac e cel mai nefericit, costurile cu aprinderea trabucurilor crescându-i vertiginos, de la o siestă la alta.

tiriac_migreaza_bani.jpg Într-un interviu din Forbes Casa & Grădina, „n€a ¥on€£”, cum e cunoscut printre colegii de suferințe financiare, povestește că după mesele copioase obișnuia să-și aprindă țigările de foi tradițional, bătrânește, cu câte un șomoiog de euro întinși în șemineu. Însă o dată cu creșterea cursului, continuarea folosirii monedei europene tinde să devină nesustenabilă. Costurile s-au mărit și pentru că în ultima vreme miliardarul are tendința să fumeze mai mult, stresat fiind de creșterea cursului leu-euro. Soluția, spune el, e schimbarea de paradigmă și înlocuirea treptată a bancnotelor euro cu dolari – evident, doar de valoare mare.

Deși incomod ca impact emoțional, interviul i-a stârnit totuși miliardarului și un zâmbet. Când ziaristul a încercat să-i sugereze c-ar putea folosi lei, Țiriac a pufnit amuzat, lămurindu-l pe naiv cum stă treaba: „Măi rumâne, se vede că ești un pârlit care fumează de pe jos. Păi dacă dai foc la polimerii ăia din Eminescu sau Blaga, imediat simți o duhoare de mahorcă de-aia de periferia Monaco-ului. Nu mai zic, dacă ești neatent și-aprinzi cu un teanc de Caragiale, ai împuțit toată casa a sărăcie.”

Susține presa independentă! O poți face nu doar prin donații, ci și bând bere. Cumperi bere TNR, fie online din magazinul nostru, fie din hypermarketurile Carrefour și ajuți astfel proiectul editorial Times New Roman. Să curgă berea!

Scris de Harald | Tuesday, 14.11.2017 09:54 Monden

National Cinematografic