Un comic ţigan i-a ironizat pe români într-o emisiune televizată

După italieni şi francezi, a venit rândul ţiganilor să ne ia la mişto. Un cunoscut comic de etnie romă i-a ironizat pe români într-o emisiune de la postul Strehaia 2, spunând despre conaţionalii noştri că dorm în case, la fel ca vitele, şi se spală în fiecare zi, de parcă ar fi raţe. „Care e faza cu românii? De ce nu strâng ei niciodată fier vechi?” s-a întrebat retoric comediantul rom, în aplauzele celorlalte persoane prezente în studio.

Din fericire, glumele pe care le-a făcut comicul ţigan din Strehaia nu au rămas nesancţionate. Ministrul român de Externe, Theodor Baconschi, a intervenit la nivel diplomatic şi a trimis o scrisoare de protest pe adresa regelui Cioabă, căruia îi cere să oprească toate ironiile ieftine la adresa noastră, ca popor. Baconschi s-a plâns că glumele nu fac decât să vehiculeze o imagine stereotipă a românilor, aceştia nefiind nici pe departe aşa cum îi descriu ţiganii.

Dar mai bine să redăm un scurt fragment din conţinutul scrisorii: „Glumele pe care le-a făcut comicul Şurubel Stamate promovează o imagine falsă a românilor, care ar putea crea tensiuni etnice inutile între ei şi ţigani. E adevărat, există români care nu vor să meargă la cerşit, dar asta-i viaţa. N-ai să vezi pădure fără uscături.”

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de TNR
8 decembrie 2011 15:03

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult