Un regizor român a câştigat 70 de premii internaţionale, după ce şi-a uitat camera pornită în baie

Un nou film românesc face senzaţie, câştigând nu mai puţin de 70 de premii la festivaluri, în mai puţin de o lună de la lansare. Aşa cum cinematografia românească ne-a obişnuit deseori în ultimii ani, filmul nu are poveste, scenariu, nici măcar actori, însă, cu toate astea, criticii au avut numai cuvinte de laudă la adresa lui, considerându-l revoluţionar, ezoteric şi transcendental.

Aşa cum le stă bine marilor capodopere, filmul s-a născut dintr-o întâmplare. “Eram în baie, îmi filmam căcatul din veceu, pentru un scurt metraj despre căcat”, povesteşte regizorul Mike Ivaşcu. “La un moment dat, m-a strigat soţia, că s-a înfundat chiuveta la bucătărie. Până am încercat s-o repar, până am chemat instalatorul, ăsta a stricat-o şi mai tare, am chemat altul, am şi uitat de camera pornită din baie. Când m-am uitat pe filmare, am avut o revelaţie, am zis că sigur e rost de un film capabil să impresioneze criticii şi snobii”, spune acesta.

Filmul, un lung metraj de patru ore, înfăţişează o placă de faianţă din baia lui Mike Ivaşcu, peste care acesta a adăugat cu măiestrie mai multe arii de muzică obscură. Regizorul va filma şi partea a doua, ce va avea în prim plan robinetul de la calorifer.

Scris de Luchian
19 decembrie 2014 14:12

Alte articole

Vezi mai mult