Vasluienii au întâmpinat cu entuziasm, topoare-n cap și violuri prima producție de țuică de ghiocei din acest an. Față de anii trecuți, producția licorii care marchează sfârșitul iernii a fost mult mai mare, ceea ce înseamnă un an îmbelșugat în tot ce înseamnă materie primă pentru țuică.

tuica_de_ghiocei.jpg ”La noi, în Vaslui, vestitorii primăverii nu sunt ghioceii, ci bețivii care zac în șanturi după ce se îmbată cu țuică de ghiocei”, a explicat etnologul vasluian Ghiocel Asimionesei. ”Dacă n-ai prins băutură, nu-i nici o problemă, că poți ajunge în șant și de la un topor în cap. Se face primăvară pentru toți vasluienii, fără discriminări.”

O altă tradiție vasluiană spune că tinerii, imediat după ce s-au îmbătat cu țuică de ghiocei, trebuie să-și aleagă o babă și s-o violeze. ”Cu cât baba are mai multe primăveri și tu, violatorul, mai puține, cu atât este mai bine. Diferența mare de vârstă este o tradiție la noi, nu ești vasluian adevărat dacă alegi pe cineva de-o vârstă apropiată”, spune Ghiocel Asimionesei.

beretnr4bnnrmic.png

Mai repede decât unii chelneri la terasă! Dacă stai în București și-ți comanzi berea noastră TNR, o primești în mai puțin de 2 ore. Iar dacă se întâmplă vreo calamitate și nu-ți ajunge în 2 ore, ai 20 de beri gratis de la noi.

Scris de Calin | Saturday, 27.02.2016 13:43 Monden

National Cinematografic