Vasluienii au întâmpinat cu entuziasm, topoare-n cap și violuri prima producție de țuică de ghiocei din acest an. Față de anii trecuți, producția licorii care marchează sfârșitul iernii a fost mult mai mare, ceea ce înseamnă un an îmbelșugat în tot ce înseamnă materie primă pentru țuică.

tuica_de_ghiocei.jpg ”La noi, în Vaslui, vestitorii primăverii nu sunt ghioceii, ci bețivii care zac în șanturi după ce se îmbată cu țuică de ghiocei”, a explicat etnologul vasluian Ghiocel Asimionesei. ”Dacă n-ai prins băutură, nu-i nici o problemă, că poți ajunge în șant și de la un topor în cap. Se face primăvară pentru toți vasluienii, fără discriminări.”

O altă tradiție vasluiană spune că tinerii, imediat după ce s-au îmbătat cu țuică de ghiocei, trebuie să-și aleagă o babă și s-o violeze. ”Cu cât baba are mai multe primăveri și tu, violatorul, mai puține, cu atât este mai bine. Diferența mare de vârstă este o tradiție la noi, nu ești vasluian adevărat dacă alegi pe cineva de-o vârstă apropiată”, spune Ghiocel Asimionesei.

Susține presa independentă! O poți face nu doar prin donații, ci și bând bere. Cumperi bere TNR, fie online din magazinul nostru, fie din hypermarketurile Carrefour și ajuți astfel proiectul editorial Times New Roman. Să curgă berea!

Scris de Calin | Saturday, 27.02.2016 10:43 Monden

National Cinematografic