Veselie în Vaslui! În birturile din județ a apărut vestitorul primăverii, țuica de ghiocei

Vasluienii au întâmpinat cu entuziasm, topoare-n cap și violuri prima producție de țuică de ghiocei din acest an. Față de anii trecuți, producția licorii care marchează sfârșitul iernii a fost mult mai mare, ceea ce înseamnă un an îmbelșugat în tot ce înseamnă materie primă pentru țuică.

”La noi, în Vaslui, vestitorii primăverii nu sunt ghioceii, ci bețivii care zac în șanturi după ce se îmbată cu țuică de ghiocei”, a explicat etnologul vasluian Ghiocel Asimionesei. ”Dacă n-ai prins băutură, nu-i nici o problemă, că poți ajunge în șant și de la un topor în cap. Se face primăvară pentru toți vasluienii, fără discriminări.”

O altă tradiție vasluiană spune că tinerii, imediat după ce s-au îmbătat cu țuică de ghiocei, trebuie să-și aleagă o babă și s-o violeze. ”Cu cât baba are mai multe primăveri și tu, violatorul, mai puține, cu atât este mai bine. Diferența mare de vârstă este o tradiție la noi, nu ești vasluian adevărat dacă alegi pe cineva de-o vârstă apropiată”, spune Ghiocel Asimionesei.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de Calin
27 februarie 2016 11:43
Citește mai mult despre: primavara tuica Vaslui

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult