Vești bune. Simfonia a 8-a neterminată a lui Schubert a fost terminată de Smiley

Ne fac căpșunari, dar tot românii sunt cu munca! Cântărețul Smiley a reușit astăzi să finalizeze Simfonia a 8-a a lui Schubert, pe care compositorul austriac a lăsat-o neterminată de atâta amar de ani. Schubert, căruia i se spunea și Puturosul, sau Dorelul compozitorilor, a mai trăit încă șase ani după ce a terminat primele două mișcări ale simfoniei, dar lenea și delăsarea, tipic gemane, l-au făcut să nu o termine niciodată.

Personajele din perioada în care a trăit Schubert confirmă cât de puturos era compozitorul: ”Îl chemai să-ți compună ceva, se apuca de treabă, cerea de băut, îl prindeai că doarme pe pian. Seara cerșea niște bani și pleca. Lăsa instrumentele vraiște, partituri peste tot. Nu mai dădeai de el. Venea după o lună să-și ia pianul, zicea că are altă lucrare importantă la altcineva și nu mai auzeai de el”.

Schubert era arogant și arțăgos, declarând mereu: ”Cine v-a compus aicea înaintea mea n-a fost compozitor bun, domne”, spun cei care l-au cunoscut. În toată opera sa se vede lipsa de vigoare intelectuală. De fapt, Schubert a scris doar melodii banale, de doi lei, însă Smiley a venit și a dat operei sale o dimensiune pe care nici măcar Beethoven nu a atins-o.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de Ionut
21 mai 2021 17:12
Citește mai mult despre: Schubert simfonie Smiley

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult