Vremea rea pune vasluienii la treabă! S-au apucat să mute mesele de-afară în interiorul birturilor

Forfotă mare în județul Vaslui. Răcirea accentuată a vremii și ploile din ultimele zile au dat startul celei mai agitate perioade de peste an din județ, mutarea scauneleor și meselor de-afară în interiorul birturilor. Practic, este singura perioadă a anului când în Vaslui nu doar că se muncește, dar se muncește cu plăcere.

”Transhumanța asta de-afară spre înăuntrul birtului se face după un ritual foarte strict”, a explicat etnologul vasluian Ghiocel Asimionesei. ”Mai întâi se bat clopotele în biserică, după care țârcovnicul merge prin sat și urlă «Uăi, tre mutate mesele înăuntru!». În momentul ăla, e de datoria fiecărui vasluian să lase tot ce face și să se îndrepte spre birt, ca să ajute la mutarea meselor.”

Etonologul spune că vasluienii care nu participă la nobila operațiune riscă pedepse crunte, care pleacă de la trimiterea în exil în cel mai sudic județ al Moldovei, Buzău, și poate ajunge pînă la interzicerea accesului în birturi pentru mai mulți ani. ”Tradiția asta există în Vaslui de când s-a deschis primul birt pe lumea asta și nu permitem nimănui să-și bată joc de ea”, motivează etnologul vasluian.

Scris de Calin
29 septembrie 2015 16:50
Citește mai mult despre: alcool birt Vaslui

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult