Ziua de azi, de-a lungul timpului. 17-23 octombrie

17 octombrie

1662 – Charles al II-lea al Angliei vinde orașul Dunkerque Franței, pentru 40.000 de lire. Ca să-l cumpere, Franța a făcut credit ipotecar, în ideea că-și amortizează investiția din chirii. Oricum, prețul a fost unul bun, pentru un oraș decomandat, cu 5.000 de camere plus dependințe.
1931 – Al Capone este condamnat pentru evaziune fiscală și închis pentru 11 ani. Populația orașului Chicago s-a bucurat că scapă de această bestie cu chip de om, care nu-și plătește dările către stat.

18 octombrie

1599 – Mihai Viteazul îl învinge pe Andrei Bathory în bătălia de la Şelimbăr şi cucereşte Ardealul. Se pare că Fefeleaga avea un cal pe care îl chema la fel ca pe principele Transilvaniei, pentru că îl striga aşa: “Di, măi Bathory!”
1960 – Se naște actorul Jean-Claude Van Damme. Când s-a făcut de 7 ani, părinții lui nu l-au dat la școală în România de frică să nu-l bată toți golanii, cum s-a și întâmplat mai târziu, dealtfel.
1967 – Se naște Ștefan Bănică jr.. Încă din maternitate, Bănică jr. imita felul special în care plângea Elvis Presley.
1931 – Moare Thomas Alva Edison. Înainte să moară, Edison a spus: “Dacă n-aș fi descoperit eu becul cu filament, el ar fi trebuit inventat.”

19 octombrie

1865 – Se inaugurează linia ferată București-Giurgiu, iar Filaret devine prima gară a Capitalei. Se pare că primele trenuri dinspre Giurgiu au avut întârzieri atât de mari încât au ajuns direct la Gara de Nord, inaugurată în 1872.
1868 – Se naște Simion Mehedinți. El avea reședința la Drobeta-Turnu Severin.

20 octombrie

1854 – Se naște poetul francez Arthur Rimbaud. El s-a lăsat de scris poezie înainte să împlinească 21 de ani, deși fizic putea să continue ca Dorinel Munteanu, până la 37 de ani.
1968 – Jacqueline Kennedy se căsătorește cu armatorul grec Aristotel Onassis. În tinerețe Onassis a practicat baschetul, jucând într-o echipă de armatori.

21 octombrie

1520 – Fernando Magellan descoperă strâmtoarea care îi va purta numele. Este vorba despre strâmtoarea Fernando.

22 octombrie

1953 – Laos își câștigă independența față de Franța. Această reușită este uimitoare, deoarece locuitorii sunt foarte delăsători, ei având o vorbă: “Laos, mă, că merge așa!”
1962 – Începe blocada economică a Statelor Unite împotriva Cubei. Din acel moment, americanii s-au dus să-și cumpere tricouri cu Che Guevara din altă parte.

23 octombrie

425 – Valentinian al III-lea este proclamat împărat la vârsta de şase ani. Spre deosebore de majoritatea copiilor, care erau proclamaţi împăraţi de la şapte ani.
1944 – Armata Roşie intră în Ungaria. Ei au aşteptat o grămadă în vama Nădlac, pentru că aveau în faţă o coloană de tiruri.
1989 – Mátyás Szűrös declară Republica Ungară, care înlocuieşte Republica Populară Ungară. El a luat această măsură pentru că Ungaria nu mai avea popularitatea de altădată.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de TNR
23 octombrie 2011 05:47

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult