Ziua de azi, de-a lungul timpului. 24-30 octombrie

24 octombrie

1929 – În celebra “Joie neagră”, bursa din New York se prăbușește. Cauzele prăbușirii sunt și acum învăluite în mister, deși specialiștii au cercetat cutia neagră a bursei.

1947 – Se naște actorul Kevin Klein. Se pare că membrii Școlii ardelene îi spuneau Kevin Micu Klein.

1990 – În Ungaria, pedeapsa cu moartea este declarată neconstituțională. De atunci, sălile de tribunal din Budapesta sunt bântuite permanent de fantomele condamnaților executați, care umblă să facă recurs.

25 octombrie

1881 – Se naște Pablo Picasso. Pe când se afla încă în burta maică-sii, medicul le-a spus îngrijorat părinților că, în urma radiografiilor, veștile nu sunt tocmai bune: vor avea un copil care va picta oameni cu diformități.

1936 – Hitler și Mussolini creează Axa Roma-Berlin. Din acel moment, ei au devenit niște adevărați cuceritori, folosindu-se de “efectul Axă”.

26 octombrie

1624 – Se naște mitropolitul Dosoftei. Numele lui complet era Leonard Dosoftei și avea un bar în Ploiești.

1954 – Se naște Victor Ciorbea. Când s-a născut, el avea capul atât de mare că abia pe la vârsta de doi ani părinții lui și-au dat seama dacă e băiat sau fată.

27 octombrie

1492 – Cristofor Columb descoperă Cuba. De atunci, băştinaşii au luat de la europeni o grămadă de boli: sifilisul, variola, comunismul.

1553 – Este ars pe rug medicul spaniol Miguel Servet. Se pare că rugul s-a aprins de la un scurtcircuit. Când pompierii au ajuns la fața locului, Servet n-a mai putut fi salvat, deoarece execuția se încheiase.

1938 – Este inaugurată, la Târgu Jiu, „Coloana fără sfârşit”, celebra sculptură a lui Constantin Brâncuşi. În timpul inaugurării, multora li s-a părut că ceremonia parcă nu se mai termină.

28 octombrie

1919 – În Statele Unite începe Pohibiția. De necaz că alcoolul este interzis, mulți americani au început să bea ca să uite.

1954 – Hemingway primeşte premiul Nobel pentru literatură. El a luat Nobelul pentru nuvela “Bătrânul şi marea”, dedicată staţiunii balneoclimaterice Techirghiol.

29 octombrie

1897 – Se naște liderul nazist Joseph Goebbles. În cinstea lui, s-a instituit premiul Goebbles pentru Pace.

1923 – Turcia devine republică, în urma dizolvării Imperiului Otoman. Ca să arată totuși că țara nu s-a schimbat chiar atât de mult, președintele Turciei se gândește serios să strângă rapid o armată de 200.000 de ieniceri și să invadeze România.

30 octombrie

1270 – Începe a opta cruciadă. Cum românii nu se calificaseră, soldații noștri au urmărit și de data asta cruciada la televizor.

1922 – Benito Mussolini devine premier al Italiei. Lui i se spunea și “Il duce”, o prescurtare de la “Nu il duce deloc capul”.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de TNR
29 octombrie 2011 22:23

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult