Ziua de azi, de-a lungul timpului. 26 septembrie-2 octombrie

26 septembrie

1874 – Are loc la București prima competiție internațională din istoria sportului românesc: un concurs de tir. Din fericire, întrecerea a fost dominată de fair play, de foarte puține ori concurenții ajungând să se împuște între ei.

1950 – Se naște gimnastul Dan Grecu. El a fost, la vremea lui, idolul multor femei, care îl vedeau ca pe un prinț călare pe un cal alb, cu mânere.

27 septembrie

1601 – Se naște suveranul francez Ludovic al XIII-lea. El ar fi preferat să se numească Ludovic al XII-lea bis, pentru a evita numărul cu ghinion, dar nobilimea nu i-a dat voie.

1822 – Jean-François Champollion anunţă că a descifrat hieroglifele. Cu ocazia asta, ardelenii din Apuseni află, în sfârşit, ce s-a scris despre ei în Cartea egipteană a moţilor.

1825 – În Anglia se inaugurează prima linie de cale ferată din lume. Primul tren care a circulat pe acea linie a avut o întârziere de 40 de minute, deoarece la un moment dat s-a oprit ca să aştepte să treacă un intercity.

28 septembrie

1066 – Ducele normand William Cuceritorul invadează Anglia. El a invadat Anglia în fruntea unei armate de ţigani normanzi.

1884 – Se inaugurează tronsonul de cale ferată Adjud-Târgu Ocna. Călătorii care circulau fără bilet au primit la Târgu Ocna o perversă de nu s-au văzut.

29 septembrie

1547 – Se naște scriitorul spaniol Miguel de Cervantes. Se pare că el avea niște prieteni ardeleni, care îl salutau zicându-i “Cervus”.

1936 – Se naște premierul italian Silvio Berlusconi. Când era mic, plângea continuu și nu se potolea până nu îl duceau părinții la prostituate.

30 septembrie

1345 – Ștefan Dușan ocupă orașul grecesc Serres și se proclamă țar al grecilor și al sârbilor. La scurt timp, grecii au fost dați afară din regatul lui, deoarece cheltuiau prostește și ajunseseră în pragul falimentului.

1931 – Se naște Dem Rădulescu. Când l-a scos din maică-sa, medicul a început să se laude, în sala de nașteri, că a prins un biban de 3 kilograme și 500 de grame, băiat.

1 octombrie

1875 – Ion Creangă debutează în Convorbiri literare, cu povestirea “Soacra cu trei nurori”. Mai târziu, Creangă avea să scrie formatul emisiunii “Noră pentru mama”.

1956 – Se naște Cristian Tudor Popescu. Sugar fiind, CTP făcea pe el foarte des, iar părinții erau nevoiți să-l schimbe de trening de câteva ori pe zi.

2 octombrie

1978 – Moare medicul Ştefan Odobleja, precursorul ciberneticii. Printre altele, el a mai fost precursorul contabilităţii şi al relaţiilor economice internaţionale în limbi străine.

2006 – Se înfiinţează prima echipă românească de fotbal american, Constanţa Sharks. Între timp, componenţii echipei s-au retras în munţi şi tot aşteaptă venirea americanilor, ca să aibă şi ei cu cine să joace.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de TNR
1 octombrie 2011 23:30

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult