Ziua Franței. Brigitte Macron rememorează spaima trăită la căderea Bastiliei, în 1789

Festivități prilejuite de ziua națională în Franța, unde soția președintelui, venerabila doamnă Brigitte Macron, își amintește clar, cu precizie geriatrică pe care ți-o dă exclusiv demența senilă, acele zile fierbinți de iulie 1789, când Brigitte, pe atunci Brigitte de Talleyrand-Vaucluse, era elevă de liceu și a fost prinsă în iureșul evenimentelor istorice.

Brigitte povestește că se plimba pe stradă în rochia sa cu crinolină, primită după o vizită la ducesa de Chevreuse, când o turmă de pauperi cu căciuli roșii friziene au luat-o pur și simplu pe sus, ducând-o spre o ghilotină. Salvată de câțiva mușchetari, care i-au trecut pe nepricopsiți prin sabie, Brigitte a avut ce explica acasă.

Incidentul a avut urmări inclusiv în epoca iacobină, când a fost invitată să dea explicații. După un scurt exil la o rudă din dinastia de Habsburg, Brigitte se întoarce la Paris în Directorat: ”Napoleon era fabulos, un zeu al artileriei, dar eu eram deja într-o logodnă cu un baron și nu se cădea. Apoi a venit și țoapa de Josefina și am ratat orice șansă la glorie”, povestește prima doamnă a Franței.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de Ionut
14 iulie 2021 12:28
Citește mai mult despre: Brigitte Franța macron revoluție

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult