minereu_prin_paineToată controversa referitoare la Roşia Montană ar putea fi  rezolvată într-o clipită dacă Guvernul României şi Victor Ponta ar dori cu adevărat. Un om de ştiinţă din Vaslui spune că a propus, încă de acum 5 ani, o metodă neintruzivă, ecologică, de exploatare a zăcământului aurifer de la Roşia Montană. Acesta spune că, în plus, soluţia propusă de el este mult mai ieftină.

“Practic, cu o franzelă feliată rezolvi cam un metru cub de zăcământ. Doi lei metru, zic că merită efortul. Pământul trece prin pâine iar deasupra rămâne doar o pojghiţă din aurul cel mai fin. Alte metale rare, cum ar fi molibdenul, germanium sau minciuniumul rămân pe margine, spre coajă”, spune Ghiocel Asimionesei, autorul redutabilei invenţii.

Un prototip a fost testat deja lângă Bârlad, iar savantul a obţinut de doi ani brevet naţional şi internaţional pentru procedură. Aceasta are un randament ridicat, de 99,5% şi nu afectează mediul înconjurător, singurul produs secundar fiind firmiturile.

Susține presa independentă! O poți face nu doar prin donații, ci și bând bere. Cumperi bere TNR, fie online din magazinul nostru, fie din hypermarketurile Carrefour și ajuți astfel proiectul editorial Times New Roman. Să curgă berea!

Scris de Eftimie | Tuesday, 17.09.2013 13:03 Politic

National Cinematografic