Kellemes meglepetés érte Budapest lakóit Románia nemzeti ünnepe alkalmából. A szomszédos ország fővárosát harckocsik, katonai repülők és román gyalogosok vették be, Budapest őshonosai örömére. „Végre egy komoly hadsereg, nem olyan, mint a miénk" - nyilatkozta egy pesti polgár.

parlament_budapesta_defilare_1decembrie.jpg „Eleinte megíjedtünk, amikor a román harckocsik megjelentek, azt gondoltunk, azért jönnek, hogy meghódítsanak, mint 1919-ben" - nyilatkozta Király Zoltán,  Magyar hadsereg főparancsnoka. „De szerencsére, csak egy egyszerű felvonulás volt, nem kellett megadjuk magunkat, pedig megfordult a fejünkben, amikor megláttuk a román katonákat. Most az egyszer, megúsztuk szárazon."

A Román hadsereg felvonulásának több külföldi is örült; tudnillik Budapesten megszállt néhány közülük, azt gondolván, hogy ott lesz a felvonulás a Román nemzeti ünnep alkalmából, nem Bukarestben. „Budapest most már tényleg Bukarest", írta egy közismert magyar hírportál.

beretnr4bnnrmic.png

Dacă ți-a plăcut acest articol, sigur o să-ți placă și berea Times New Roman. Nu că vrem să ne lăudăm, dar ne pricepem la bere cel puțin la fel de bine ca la scris virale. Convinge-te singur: bereatnr.ro/shop!

Scris de TNR | Sunday, 01.12.2013 02:09 Politic

National Cinematografic