Din cauza problemelor cu care se confruntă Grecia, Banca Centrală Europeană va renunţa în următoarele luni la euro. Supermarketurile, magazinele de cartier şi chioşcurile nonstop din Germania, Franţa şi Olanda au început deja să afişeze, la intrare şi la casă, anunţuri cum că nu mai acceptă moneda unică, în special dacă e puţin jerpelită. Clienţii se plâng că au rămas cu  grămadă de bancnote euro cu care acum nu mai au ce face, deoarece comerianţii nu le mai primesc."Ar trebui să le schimbăm la bancă, dar pe ce?" se întreabă un pensionar francez care se gandeşte serios să dea bancnotele de 100 de euro pe care le mai are cerşetorilor români cu mâinile şi picioarele amputate, care cântă la acordeon sau fac jonglerii pe uniciclu în metroul parizian.

Banca Centrală Europeană nu are prea multe soluţii în privinţa monedei care ar trebui adoptate. O variantă ar fi revenirea la marca germană, mai ales că o grămadă de manele româneşti au păstrat vie amintirea acestei monede. Deocamdată, occidentalii folosesc pentru cheltuielile curente bonuri de masă, tichete RATB şi vauchere Remat.

Salvarea ar putea veni însă de la răsărit. Vladimir Putin a propus o monedă comună pentru Uniunea Europeană şi Rusia. Această uniunea monetară ar urma să fie implementată în următorii ani, prin programul Rubla.

beretnr4bnnrmic.png

TNR este o bere naturală, fără cipuri de la Bill Gates și e făcută în România, că la fabrica de bere a ocultei mondiale nu mai era loc. Umple-ți frigiderul acum: bereatnr.ro/shop!

*Livrare rapidă în București, Ilfov, Cluj, Iași și Constanța.
Scris de Dan | Wednesday, 19.05.2010 00:00 Politic

National Cinematografic