300 de ani de suspans! Curtea de Apel amână din nou verdictul în procesul lui Nicolae Mavrocordat

Dezamăgire pentru zecile de istorici români care îl aşteptau cu sufletul la gură! Verdictul în cazul domnitorului fanariot Nicolae Mavrocordat a fost amânat din nou, după ce al 974-lea judecător şi-a dat demisia, invocând probleme personale.

O coincidenţă amuzantă, spun stră-stră-strănepoţii pârcălabului care i-a intentat proces fostului şef de stat, e că amânarea a fost anunţată chiar în ziua în care dosarul lui Mavrocordat împlinea 300 de ani. Întrebaţi cum au primit vestea, urmaşii acuzării au răspuns cu seninătate: “De 4 generaţii încoace am renunţat să mai cerem dreptate pentru strămoşul nostru. Acum urmărim procesul doar din curiozitate, să vedem cât poate dura un astfel de demers în Ţările române.”

“Speram, totuşi, ca măcar acum, după 300 de ani, să-i dea câţiva ani la ocnă, sau chiar să-l trimită în surghiun”, oftează unul dintre urmaşii presupuselor victime.

Bănuit de câţiva dregători că ar fi umblat cu ocaua mică, Nicolae Mavrocordat (1680-1730) a negat vehement toate acuzaţiile, susţinând că este vorba de un dosar politic orchestrat de rivalul său, Ştefan Cantacuzino. Gurile rele spun că Mavrocordat s-ar fi folosit de influenţa sa pentru a tărăgăna procesul chiar şi la două secole după apusul epocii fanariote.

Scris de Vasile
27 iunie 2014 09:06

Alte articole

Vezi mai mult