Americanii vor să-l interogheze la Guantanamo pe teroristul norvegian

Chiar în ziua în care Behring Breivik, norvegianul responsabil de moartea a peste 90 de oameni, urmează să fie audiat într-un tribunal din Oslo, americanii au făcut o cerere cel puţin bizară: vor ca Breivik să fie predat autorităţilor americane, pentru a fi interogat în închisoarea pentru terorişti de la Guantanamo.

Se pare că americanii vor să-i pună în cârcă lui Breivik mai multe atentate teroriste cu autori necunoscuţi. „Contează mai puţin dacă le-a pus la cale sau nu, important e să-l ducem la Guantanamo pentru interogatoriu. De acolo înolo ne descurcăm, avem metode suficiente prin care îl putem face să recunoască absolut orice. Sunt absolut convins că vom închide foarte multe dosare care privesc atentate teroriste cu autor necunoscut”, a declarat un înalt oficial al armatei americane.

Totuşi, autorităţile norvegiene ezită să-l predea pe Breivik americanilor. Nu că ar fi deranjate să scape de atentator, însă le e frică că, odata ce Breivik va recunoaşte mai multe atentate teroriste îndreptate împotriva SUA, există riscul ca Norvegia să fie exclusă din NATO şi atacată de forţele armate americane. Mai ales că Norvegia nu stă chiar prost la capitolul petrol.

Scris de Calin
25 iulie 2011 11:36

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult