După ani de cercetări inutile, arheologii Institutului “Sergiu Cantacuzino” au dat verdictul în cazul misteriosului papirus descoperit, în timpul unor lucrări, în curtea unui supermarket bucureştean. Celebra “inscripţie de la Bucureşti” s-a dovedit a fi nu un text sacru al dacilor, nici un document oficial al vechilor greci, ci o banală listă de cumpărături scrisă pe un şerveţel de Maria Grapini.

grapini_text_antic.jpg
Citită de la dreapta la stânga şi de jos în sus, inscripţia îşi relevă clar originea mercantilă, spun cercetătorii, descifrarea textului fiind îngreunată doar de faptul că Maria Grapini a folosit litere din trei alfabete diferite.

“Primul rând al inscripţiei e uşor de desluşit: DE LUA-T MURĂTURURI ŞI U-N DETEGRENT PENRTNU WECEU. Ne duce instantaneu cu gândul la fostul ministru al Turismului”, confirmă unul dintre savanţi. “Sunt enumerate ulterior denumirile vechi ale mai multor ierburi folosite în gastronomie, de exemplu PĂRTUNJL, LEUNŞTEA-N şi ROMZMARIN, plasând clar textul cândva în 2012.”

Sfidându-i pe cercetători, Maria Grapini a contestat descoperirea pe Facebook, scriind despre papirusul bucureştean: “Nu lam făcu-t eu”.


Times New Roman revine pe ecrane. Din 19 octombrie, ne vedem în fiecare duminică la ora 19.00 pe Prima TV!

beretnr4bnnrmic.png

Mai repede decât unii chelneri la terasă! Dacă stai în București și-ți comanzi berea noastră TNR, o primești în mai puțin de 2 ore. Iar dacă se întâmplă vreo calamitate și nu-ți ajunge în 2 ore, ai 20 de beri gratis de la noi.

Scris de TNR | Tuesday, 14.10.2014 16:52 Politic

National Cinematografic