Bercea Mondial a învățat din greșeală alfabetul chirilic

Aflat în închisoare, unde s-a decis să deprindă taina literelor, Bercea Mondial a descoperit că după trei luni de studiu tot nu știe să citească. Se pare că degeaba le-a cerut rudelor să-i trimită un număr recent din Cancan. Imediat ce a deschis tabloidul, arborând un aer de intelectual infatuat, și-a dat seama că nu recunoaște nicio literă. Singurele figuri familiare erau câțiva maneliști care-i cântaseră pe la chefuri și un președinte de țară care era frate cu un naș de-al lui.

Explicația a venit din partea unui coleg de celulă, care i-a explicat că a învățat literele greșite. Bercea Mondial devorase de-a dreptul, în ultimele luni, un abecedar chirilic, folosit de copiii din Rusia pentru a deprinde tainele cititului.

“Și eu ce mă fac acum cu atâtea litere pe care le știu pe de rost?” l-a întrebat Bercea Mondial pe colegul lui de celulă. “Eram sigur că nu-mi folosește la nimic, dar am continuat să învăț ca prostul. Când oi mai pune eu mâna pe un abecedar… ”

Bercea Mondial trăiește pentru a doua oară drama de a fi învățat ce nu trebuie. În urmă cu câțiva ani, când a vrut să capete câteva cunoștințe elementare de geometrie și aritmetică, interlopul oltean a studiat, din greșeală, un manual de geometrii neeuclidiene. Abia pe urmă a aflat Bercea Mondial că axiomele lui Lobacevski nu-i folosesc la nimic în spațiul nostru tridimensional.

Scris de TNR
5 ianuarie 2012 11:01

Alte articole

Vezi mai mult