China a terminat, după 174 de ani, recensământul populaţiei

Zi istorică în China: recensământul populaţiei, început acum 174 de ani, a fost, în sfârşit, finalizat. “O zi istorică pentru naţiunea noastră”, şi-a început discursul preşedintele Hu Jintao. “Ţin să mulţumesc celor peste 300 de milioane de recenzori, fără aportul cărora acest recensământ nu ar fi fost posibil”, a adăugat acesta.

Început în 1837, recensământul a mers iniţial extrem de anevoios, din cauză că pe vremea aia nu existau formulare tipizate şi totul era scris de mână. Abia după mai bine de 100 de ani ritmul de colectare a datelor populaţiei a crescut. Relevant în acest sens este faptul că mai bine de jumătate din date au fost adunate în ultimii 40 de ani, ca urmare a avântului luat de tehnică.

Mulţi au contestat însă rezultatele recensământului, pe motiv că mulţi dintre cei intervievaţi au murit între timp. În sprijinul acestei acuzaţii stă faptul că populaţia Chinei rezultată în urma recensământului este de aproape 5 miliarde de persoane, lucru cel puţin suspect.

Preşedintele Hu Jintao nu a rămas impasibil la aceste suspiciuni şi a cerut unei comisii prezidenţiale să verifice acurataţea datelor adunate în urma recensământului. “Dacă se vor descoperi greşeli, recensământul va fi reluat”, a precizat preşedintele.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de Calin
25 octombrie 2011 07:00

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult