Chinezii au reprodus criza din zona euro, la un preţ de trei ori mai mic

Pe piaţa financiară din China circulă de câteva zile o replică a crizei din zona euro, greu de diferenţiat de criza europeană. Chiar dacă producătorii chinezi susţin că este vorba de o criză originală, analiştii financiari susţin că mecanismele de funcţionare ale crizei chinezeşti sunt identice cu ale celei europene.

Varianta chinezilor, deşi are efecte negative asupra economiei de aceeaşi amploare ca în Europa, este mult mai ieftină. Spre deosebire de Grecia, care a cheltuit aiurea câteva miliarde de euro ca să producă o criză serioasă, China e reuşit performanţa să o obţină cu mai puţin de un miliard de euro.

Analiştii economici avertizează că replica făcută de chinezi, deşi pare la fel de puternică ca varianta ei originală, are durata de existenţă mult redusă. “Practic, plăteşti pentru o criză de amploare, iar după câteva zile efectele crizei dispar cu desăvârşire. Criza reală, cea din Europa, în schimb, poate ţine până la câţiva ani. Rugăm statele din zona euro să fie foarte atente când implementează criza, să nu se aleagă din greşeală cu criza contrafăcută de chinezi”, sună avertismentul analiştilor financiari.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de Calin
5 decembrie 2011 16:46

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult