Conform unui nou proiect al Guvernului, orele unei zile vor fi reduse cu 25%

Pentru că scăderea salariilor bugetarilor şi a pensiilor nu rezolvă situaţia economică a României, guvernul Boc vrea să taie 25% şi din orele unei zile. Asfel, ziua nu va mai avea 24 de ore, ca până acum, ci 18 ore. În acest fel, spun guvernanţii, România va ieşi mai devreme din criză. „Dacă păstram 24 de ore pentru fecare zi, ar urma să ieşim din criză, să zicem, în patru ani, în 2014. Însă cu o zi de 18 ore, practic ieşim din criză cu un an mai devreme, am ajunge în 2014 cu un an mai repede decât alte ţări”, îşi motivează intenţia guvernanţii.

Ei spun că măsura va fi introdusă treptat, pe categorii sociale. Astfel, primii care vor trece la ziua de 18 ore vor fi pensionarii, şomerii şi preşcolarii. „Aceste trei categorii sociale au 24 de ore din care pot tăia oricând 6 ore, pentru că oricum nu produc nimic. Că stau degeaba 24 de ore sau 18 ore, e totuna pentru ei”, spune iniţiatorul proiectului, un pedelist care a preferat să-şi păstreze anonimatul.

Vor urma bugetarii şi angajaţii din sistemul privat. „Nu cred că există bugetar român care să nu irosească cel puţin şase ore pe zi, mare parte din acestea chiar în timpul programului de muncă. Situaţia e oarecum similară şi pentru cei angajaţi în sistemul privat, deci trecerea e fezabilă şi pentru aceste categorii sociale”, cred guvernanţii.

Întrebat când va aplica reducerea cu 25% a orelor unei zile pentru politicieni, iniţiatorul proiectului ne-a retezat-o scurt: „Dacă scoatem orele de somn de pe băncile Parlamentului, politicianul român nu munceşte mai mult de o oră pe zi, deci noi suntem deja eligibili pentru trecerea la ziua de 18 ore.”

Măsura s-ar putea să nu fie totuşi promulgată de preşedintele Traian Băsescu, care ar vrea, dimpotrivă, să crească ziua la 30 de ore, pentru a se bucura de un mandat mai lung.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de Calin
9 iunie 2010 12:50
Citește mai mult despre: bugetar criza guvern masura pensionar reducere

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult