După mici, şi plicul cu şpagă ar putea fi declarat produs tradiţional, ca să nu ni-l interzică UE

Banalul plic cu şpagă ar putea fi interzis de către Uniunea Europeană, avertizează societatea civilă, dacă nu se vor lua măsuri pentru înregistrarea sa ca produs tradiţional românesc. Exact ca în cazul bicarbonatului din compoziţia micilor, şpaga din plicul de toate zilele ar putea ieşi astfel de sub incidenţa prevederilor europene.

“UE a propus recent o nouă listă a aditivilor permişi în plicuri”, explică Decebal Popescu, şpăgar şef la mai multe instituţii ale statului. “Pe listă se regăsesc, printre altele, scrisori, facturi, meniuri de pizza, nu însă şi şpaga, cea mai populară umplutură de plic în bucătăria tradiţională românească. Autorităţile europene se bazează pe câteva studii care atestă că şpaga ar fi dăunătoare, însă nu poate fi ignorat faptul că aceasta are o tradiţie de 2000 de ani pe meleagurile noastre. Trebuie, deci, să omologăm plicul cu şpagă ca produs tradiţional.”

“Mii de români prepară plicuri cu şpagă zilnic, ”, a adăugat specialistul. “Nu vreau să mă gândesc ce lovitură ar fi pentru industria şi economia noastră dacă brusc am fi obligaţi să umplem plicurile cu felicitări în loc de şpagă.”

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de Vasile
4 iunie 2013 03:06

Alte articole

Vezi mai mult