Etiopia a atacat Eritreea pentru că îi furase titlul de cea mai săracă ţară din lume!

După ce joi armata etiopiană a brusc atacat statul vecin Eritreea, Organizaţia Naţiunilor Unite a reuşit să afle de la reprezentanţii celor două ţări motivul conflictul. Este vorba de o dispută mai veche pentru titlul de cea mai săracă ţară din lume, o distincţie mult râvnită de ambele state africane, ale căror guverne fac de decenii bune eforturi disperate pentru a rămâne în posesia acestui onorant titlu.

Se pare însă că în ultimii ani politicile extrem de inteligente ale Eritreei i-au asigurat acestei mici ţări africane un confortabil loc 1 în topul sărăciei mondiale, la o distanţă extrem de mare de Etiopia. Conform analiştilor de politică externă, Eritreea a reuşit să devină atât de săracă încât venitul mediu pe cap de locuitori este la ora actuală mai mic de zero dolari pe an.

Dat fiind însă că cetăţenii Etiopiei erau extrem de dezamăgiţi că vecinii le-au luat-o înainte, guvernul de la Addis-Abeba a avut o idee îndrăzneaţă: un război, indiferent de rezultat, ar ajuta Etiopia să sărăcească mai repede şi să redevină astfel cea mai mizerabilă ţară de pe glob. Etiopienii mizează în acest sens şi pe ajutorul Statelor Unite, sperând că americanii vor interveni cât mai repede pentru a restabili pacea, ajutând Etiopia să prindă din urmă state care în ultimii ani au reuşit în acest fel să devină mai sărace decât ea, precum Irak sau Afganistan.

Scris de TNR
17 martie 2012 16:03

Alte articole

Vezi mai mult