Femeile din Ucraina ar putea primi drept de vot

Parlamentul de la Kiev va hotărî la sfârşitul acestui an dacă femeile din Ucraina au dreptul să voteze. Deşi mulţi contestă acordarea acestui drept femeilor, ucrainienii vor să intre şi ei în rândul lumii şi să facă ceea ce alte ţări au făcut încă de acum o sută de ani.

Preşedintele Victor Iuşcenko, unul dintre susţinătorii dreptului de vot pentru femei, spune că e conşient de punctele slabe ale noii legi. El vrea totuşi ca femeile din Ucraina să vadă cum este să pui ştampila pe un candidat, pentru că, într-un fel, sunt şi ele oameni.

Victor Iuşcenko: “Ştiu că femeile nu se pricep la politică la fel de bine ca noi, bărbaţii, dar e inuman să nu le lăsăm şi pe ele să voteze. E adevărat, creierul unei femei cântăreşte mai puţin decât al unui bărbat, dar asta nu înseamnă că nu sunt şi ele oameni. Să fie clar, în multe privinţe, femeile ar trebui să aibă aceleaşi drepturi ca bărbaţii!”

Formaţiunile politice mai conservatoare se opun vehement introducerii dreptului de vot pentru femei. Liderul Partidului Cazac, Vladislav Cornelenko, crede că ucrainienii nu trebuie să copieze modelele proaste propuse de Occident.

Vladislav Cornilenko: “Nu trebuie să lăsăm femeile să voteze, pentru că se învaţă prost. Dacă le dai posibilitatea să-şi aleagă reprezentanţii în Parlament, pe urmă or să vrea să-şi aleagă şi partenerii de sex, şi dăţile când să facă… O să iasă urât, ce să mai.”

Radomir Misginiuk, un influent jurnalist de la Kiev, crede că este inutul să se acorde drept de vot femeilor, deoarece ucrainiencele oricum pleacă din ţară pentru a se căsători cu bărbaţi din Occident. Practic, pe ele nu le proveşte viitorul ţării. Iată ce i-a declarat Misginiuk reporterului TNR:

“Domnul meu, e greu să le înţelegi pe femei. După 40 de ani de experienţă în presa centrală, un singur lucru am priceput şi eu: femeile, dacă nu le mai interzici să voteze, zic pe urmă că nu le mai iubeşti.”

Scris de TNR
26 decembrie 2010 14:12

Alte articole

Vezi mai mult