Gafă la forumul România-China: Zgonea a mâncat o colecţie inestimabilă de sculpturi în bob de orez

Chiar înainte de plecarea oficialilor chinezi, o gafă monumentală a lui Valeriu Zgonea a provocat un scandal diplomatic de proporţii! Potrivit martorilor oculari, preşedintele Camerei Deputaţilor ar fi mâncat, de faţă cu însuşi premierul Chinei, o colecţie de sculpturi în boabe de orez din perioada dinastiei Ming, a cărei valoare este estimată la 4 milioane de euro.

“Realizate în jurul anului 1460 de către împăratul chinez Chenghua, sculpturile fuseseră dăruite României în semn de prietenie şi bunăvoinţă”, spune Decebal Wu, curatorul Muzeului de Artă din Beijing. “Vă puteţi imagina cât de indignaţi am fost când am văzut cum, chiar în faţa noastră, acest ‘Zgonea’ scoate preţioasele boabe de orez din caseta lor de fildeş, le fierbe în ibric cu plonjorul şi le face pilaf. Mai şi zâmbea tâmp în timp ce umilea China. Ne pare rău, dar ţara noastră se simte nevoită să îşi retragă toate investiţiile din estul Europei pe termen nelimitat.”

Plin de candoare, Zgonea spune că nu avea de unde să ştie că orezul primit în dar nu era de mâncat. “Când am primit cadou nişte săbii vechi de la ambasadorul Japoniei, pe panoplie era şi un abţibild: ‘Valeriu, astea nu sunt pentru sfeclă.’ Şi un desen cu o sfeclă tăiată. Aşa se face”, a declarat oficialul român.

Articolele TNR merg cel mai bine c-o bere TNR alături. Comand-o, c-avem livrare gratuită în toată țara.

Scris de Vasile
28 noiembrie 2013 11:11

Alte articole

Vezi mai mult