Îndrăgitul film nemţesc “Good Bye, Lenin!” a fost inspirat de un caz real! Deşi au trecut mai bine de 26 de ani de la căderea comunismului, lui Teodor Meleşcanu nu i-a spus nimeni, de teamă că acesta ar putea suferi un atac de cord.

melescanu_bolsevic.jpg

Mai mult decât atât, colegii din Ministerul de Externe fac tot posibilul să-i creeze lui Meleşcanu un mediu familiar: îşi vorbesc între ei cu “tovarăşe”, se toarnă unul pe altul la Securitate şi fac bişniţă cu blugi şi casete de la sârbi - totul ca să nu-l şocheze pe bătrânul şi fragilul lor prieten bolşevic.

“Când suntem doar noi la minister, e simplu să ne prefacem - punem la televizor cuvântările lui Ceauşescu, facem un ibric de nechezol... Sunt chiar şi avantaje - când întârzii la birou, poţi să spui că ai stat la coadă la ouă”, spune Mihai Ţurlea, subsecretar de stat. “Mai complicat e când trebuie să mergem cu nea Mele în delegaţii, trebuie să le explicăm diplomaţilor străini toată şarada. Americanii au fost cei mai drăguţi, au angajat un actor să-l joace pe Jimmy Carter la un summit, dar la un moment dat era să i se vadă iPhone-ul.”

“De obicei, preferăm să mergem la sigur şi să ne întâlnim doar cu ruşii, chinezii, nord-coreenii şi alte popoare care înţeleg situaţia”, adaugă colegul lui Meleşcanu.Almanahul_TimesNewRoman-coperta2.jpg Susține și tu proiectul TNR cumpărând Almanahul Times New Roman - 156 de pagini, texte exclusive, pe care n-o să le găsești pe site! Îl poți cumpăra de pe eMAG, din librăriile Cărturești și Humanitas sau din rețeaua Inmedio.

Scris de Vasile | Thursday, 16.03.2017 14:41 Politic

National Cinematografic