Îndrăgitul film nemţesc “Good Bye, Lenin!” a fost inspirat de un caz real! Deşi au trecut mai bine de 26 de ani de la căderea comunismului, lui Teodor Meleşcanu nu i-a spus nimeni, de teamă că acesta ar putea suferi un atac de cord.

melescanu_bolsevic.jpg

Mai mult decât atât, colegii din Ministerul de Externe fac tot posibilul să-i creeze lui Meleşcanu un mediu familiar: îşi vorbesc între ei cu “tovarăşe”, se toarnă unul pe altul la Securitate şi fac bişniţă cu blugi şi casete de la sârbi - totul ca să nu-l şocheze pe bătrânul şi fragilul lor prieten bolşevic.

“Când suntem doar noi la minister, e simplu să ne prefacem - punem la televizor cuvântările lui Ceauşescu, facem un ibric de nechezol... Sunt chiar şi avantaje - când întârzii la birou, poţi să spui că ai stat la coadă la ouă”, spune Mihai Ţurlea, subsecretar de stat. “Mai complicat e când trebuie să mergem cu nea Mele în delegaţii, trebuie să le explicăm diplomaţilor străini toată şarada. Americanii au fost cei mai drăguţi, au angajat un actor să-l joace pe Jimmy Carter la un summit, dar la un moment dat era să i se vadă iPhone-ul.”

“De obicei, preferăm să mergem la sigur şi să ne întâlnim doar cu ruşii, chinezii, nord-coreenii şi alte popoare care înţeleg situaţia”, adaugă colegul lui Meleşcanu.Almanahul_TimesNewRoman-coperta2.jpg Susține și tu proiectul TNR cumpărând Almanahul Times New Roman - 156 de pagini, texte exclusive, pe care n-o să le găsești pe site! Îl poți cumpăra de pe eMAG, din librăriile Cărturești și Humanitas sau din rețeaua Inmedio.

beretnr4bnnrmic.png

Mai repede decât unii chelneri la terasă! Dacă stai în București și-ți comanzi berea noastră TNR, o primești în mai puțin de 2 ore. Iar dacă se întâmplă vreo calamitate și nu-ți ajunge în 2 ore, ai 20 de beri gratis de la noi.

Scris de Vasile | Thursday, 16.03.2017 16:41 Politic

National Cinematografic