Grecia s-a împrumutat în mod iresponsabil de la o bancă germană ca să-și cumpere plasmă

În plină criză a datoriilor suverane, statul grec s-a împrumutat de la o bancă germană ca să-și cumpere plasmă, deși avea deja un televizor care mergea foarte bine. “Astfel de credite au îngropat economia Greciei. Ce nevoie avea statul elen de încă un televizor, din moment ce oricum nu prea ai la ce să te uiți?” a reacționat prompt Angela Merkel, care a condamnat în termeni duri obiceiul Greciei de a-și cumpăra electrocasnice pe datorie.

Pentru plasma pe care tocmai și-a luat-o, Grecia urmează să plătească cinci ani de-acum încolo. Este incredibil totuși că banca germană a acordat creditul, știut fiind că statul elen nu are venituri bugetare și că trăiește mai mult din ajutoare sociale date de Uniunea Europeană. Premierul Giorgios Papandreou spune însă că explicația e simplă: “E adevărat, nu avem un venit constant la bugetul de stat, dar ne-a girat o bătrânică cu pensia ei.”

În urmă cu doi ani, Grecia a intrat într-un accelerat declin economic, după ce guvernul elen a cumpărat de la Flanco o mașină de spălat cu 12 programe. “A fost mai mult decât își putea permite Grecia la acea dată”, a apreciat fostul trezorier american Alan Greenspan. „Nu e de mirare că s-a văzut nevoită să reducă salariile din sistemul public. Dacă își lua și un storcători de fructe, acum economia Greciei era pe butuci, dar moneda euro, dispărută de mult.”

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de TNR
27 octombrie 2011 06:55

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult