Guvernul pune accize pe chibrituri și brichete pentru a descuraja fumatul

De la 1 februarie, fumătorii vor plăti mai mult pentru a-și potoli pofta de țigări. Guvernul Boc introduce, de la această dată, acciza pe chibrituri și brichete. Din luna februarie, prețul instrumentelor de aprins țigara va sări în aer, un simplu pachet de chibrituri ajungând să coste de la 5 lei în sus.

Guvernul a aprobat această măsură după ce ministrul Sănătății și-a dat seama că, pentru a fuma, nu ai nevoie numai de țigări, ci și de un foc.

Cseke Atilla , ministrul Sănătății: “Fumătorii trebuie să știe că noua acciză e introdusă pentru binele lor. Prețul prohibitiv al chibriturilor îi va împiedica să mai fumeze prostește, uneori și câte o duzină pe zi, dacă mai bate și vântul și-ți stinge bățul până să aprinzi țigara.”

Ministrul a explicat că n-a luat această măsură după ureche. El a consultat o serie de studii ale cercetătorilor americani, care susțin că descoperirea focului a fost unul dintre cele mai negre momente din istoria omenirii.

“Dacă omul n-ar fi descoperit focul, multe tragedii ar fi fost evitate. Să ne gândim numai la incendiul care a distrus clubul Bamboo”, a precizat Cseke Atilla.

Fumătorii spun că nu-i mai miră nimic și că s-au obișnuit cu scumpirile repetate. Unii au de gând să renunțe de tot la chibrituri și brichete și să-și facă singuri rost de foc, folosind cremene, un băț uscat de brad și o cantitate mică de paie.

Există multe voci care spun că măsura va face mai mult rău decât bine. Crin Antonescu este de părere că românii nu vor fuma mai puțin, ci dimpotrivă, vor prefera să sudeze țigările ca să nu mai consume pe urmă un alt chibrit. În plus, fumătorii or să se strângă ca muștele când o să ardă vreo casă și pe mulți n-o să-i lase inima să participe la stingerea incendiului, pentru că știu cât de scump e un foc.

Scris de TNR
22 ianuarie 2011 13:01

Alte articole

Vezi mai mult