Istoricii români au descoperit înscrieri la Bac de pe vremea lui Burebista

O echipă de arheologi români a descoperit urmele unei înscrieri dacice la Bac veche de peste două mii de ani. Înscrierea datează de pe vremea lui Burebista, primul rege care a introdus un sistem de supraveghere video la Bacalaureat. El a avut ideea ca în sălile de Bacalaureat să fie prezenţi şi nişte arcaşi care să stea tot timpul cu ţinta pe elevi. Dacă elevul copia, supraveghetorul îl săgeta imediat, după care îi spunea: „Tu, elevul cu săgeata în spate, ieşi afară din sală!”

Măsura a fost destul de eficientă, dar a creat şi multe nemulţumiri. Izvoarele vremii spun că elevii daci care picau Bacul au început să dea vina pe sistemul de supraveghere, susţinând că prezenţa arcaşilor în sală îi cam stresează.

Până la Burebista, părinţii daci obişnuiau să dea mită profesorilor câte un mânz şi trei viezuri ca să-i lase pe copii să copieze la Bac. Conform experţilor, se pare că tinerii daci picau bacul în special la probele scrise, motiv pentru care istoricii au crezut multă vreme că dacii nu cunoşteau deloc scrisul. Adevărul este că dacii aveau o vastă cultură scrisă, însă nu învăţau deloc pentru Bac, aşa că în câteva generaţii au uitat definitiv să scrie şi să citească.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de TNR
30 mai 2012 04:15

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult