Lazlo Tokes a fost desemnat de revista Time omul anului

Europarlamentarul Laszlo Tokes a fost desemnat de revista Time omul anului, pentru lupta pe care a dus-o continuu pentru drepturile minorităţii din care face parte. Publicaţia americană menţionează că Tokes a avut de înfruntat “mentalitatea retrogradă a majorităţii româneşti asupritoare şi xenofobe”.

Loszlo_Tokes_timeEuroparlamentarul Laszlo Tokes a fost desemnat de revista Time omul anului, pentru lupta pe care a dus-o continuu pentru drepturile minorităţii din care face parte. Publicaţia americană menţionează că Tokes a avut de înfruntat “mentalitatea retrogradă a majorităţii româneşti asupritoare şi xenofobe”.

Europarlamentarul a ignorat toate obstacolele meschine pe care i le scoteau în cale românii şi a făcut auzite dorinţele comunităţii maghiare, care nu sunt deloc exagerate. Time mai observă că în acest demers Tokes n-a precupeţit niciun efort, ceea ce e de admirat.

Jurnaliştii americani îl compară pe Laszlo Tokes cu Martin Luther King, a cărui soartă speră să o şi aibă, adică să rămână în istorie ca un luptător pentru drepturile minorităţilor. Time aminteşte că în România ungurii duc o viaţă plină de privaţiuni, la marginea societăţii. Mulţi dintre ei locuiesc în două judeţe montane, unde e frig de nu-ţi vine să crezi (“ca-n Siberia!” susţine Tokes), li se spune bozgori şi nu mai sunt lăsaţi să deţină iobagi români.

Time apreciază eforturile depuse de Tokes, pe care îl consideră, dacă nu un campion, cel puţin un vicecampion al drepturilor omului. Jurnaliştii americani sunt de acord cu el că “elevii unguri ar trebui să studieze în limba maghiară, oricât de urâtă ar fi ea”.

Iată ce a declarat Laszlo Tokes atunci când a aflat de distincţie: “Am avut un vis! Se făcea că toţi ungurii erau uniţi într-o Ungarie mare, de la graniţa cu Austria, pentru care avem tot respectul, până la Carpaţi. Se mai făcea că Gheorghe Funar asista neputincios la tot acest spectacol măreţ al grandorii maghiare. Noi vopseam băncile din Kolosvar în culorile drapelului maghiar, iar el depunea ca penibilul petiţii la primărie, spunând că albul nu e bun, că se jegoşeşte uşor.”

Tokes a mai spus că titlul de omul anului mai dovedeşte ceva: că e şi el om, şi orice om, după cum ştim, are dreptul la un pahar de vin. El a închinat paharul de vin în cinstea românilor, fără de care distincţia n-ar fi fost posibilă, ci dimpotrivă.

Scris de TNR
4 decembrie 2010 06:12

Alte articole

Vezi mai mult