Legea lustraţiei, varianta PSD: nu pot candida cei care n-au deţinut nicio funcţie în comunism

După ce Ion Iliescu a declarat că legea lustraţiei propusă de putere este aberantă, parlamentarii PSD au venit cu o altă variantă. Potrivit propunerii social-democraţilor, nu vor avea dreptul să candideze la funcţii publice decât cei care pot demonstra că au deţinut funcţii importante în regimul comunist sau că au colaborat cu fosta Securitate. În schimb, PSD cere ca românii despre care se descoperă că nu au avut nicio poziţie în aparatul de partid şi de stat înainte de 1989 să fie demascaţi şi excluşi din viaţa politică.

Dacă varianta PSD a legii lustraţiei trece de Parlament, toţi cei care vor dori să mai ocupe funcţii publice vor trebui să-şi scoată dosar de informator ori agent al Securităţii de la CNSAS sau să prezinte acte care să demonstreze că au fost măcar secretari de partid, membri în Comitetul Central al PCR etc. O altă posibilitate pentru cei care vor să mai aibă acces la demnităţi publice este să aducă înregistrări cu ei de la emisiuni precum „Cântarea României” în care să se vadă clar cum îi aduc omagii lui Nicolae Ceauşescu.

Liderii social-democraţi spun că au motive serioase să creadă că această variantă a legii nu va trece pe linie moartă niciun om politic român, indiferent de partid, şi că nici măcar preşedintele Băsescu n-ar avea motive să se simtă ameninţat. De altfel, singurul care recunoaşte că se teme de consecinţe este Dan Voiculescu: el se teme că, după procesele pe care le-a avut cu CNSAS, nu va mai putea demonstra că a avut vreo legătură de orice fel cu fosta Securitate.

Scris de TNR
29 februarie 2012 17:02

Alte articole

Vezi mai mult