Ministerul Sănătății lansează o campanie împotriva cititului

Deși s-a demonstrat științific că cititul îți strică vederea, Ministerul Sănătății nu a făcut nimic pentru a-i dezvăța pe români de acest obicei prost. Ei continuă să citească – mulți încă de la vârste fragede – fără să știe la ce pericole se expun.

Numai anul trecut, medicii oftalmologi au prescis aproape o sută de mii de perechi de lentile pentru vederea la distanță. În 90% dintre cazuri, cauza principală a miopiei este cititul în exces.

Potrivit unor statistici ale Ministerului Sănătății, peste 35% dintre români citesc în mod constant și 80% dintre ei au citit măcar o dată în viață, cel puțin o rețetă medicală sau niște instrucțiuni de folosire.

“Dacă văd un adult că citește, nu e foarte grav. N-ai ce să-i faci, e major, are dreptul să decidă singur pentru el”, a declarat Ministrul Sănătății, Cseke Atilla. “Mi se rupe sufletul însă când văd un copil cu o carte în mână. Ce mi se pare grav e că tot adulții îi învață la prostii.”

Cseke Atilla vrea să pună piciorul în prag și să-i avertizeze pe români la ce pericole se expun. Începând din luna iunie, toate cărțile vor avea pe copertă fotografia unui ochelarist hidos, cu lentile “fund de borcan”, care tot își mijește ochii, pentru că nici așa nu vede. Ministrul Sănătății a spus că fotografia va fi plasată inclsuiv pe volumele care au deja pe copertă o imagine similară, și anume poza autorului.

În legătură cu pericolele cititului, Cseke Atilla a ținut să adauge: “Lumea uită că cititul nu e dăunător doar pentru cel care citește, ci și pentru oamenii din jurul lui. Dacă citești în metrou sau în autobuz o carte super interesantă, lumea se uită peste umărul tău, sa vadă ce ți-a atras atenția. Să știți că cititul pasiv face la fel de multe victime.”

Există însă și oameni care nu cred că cititul e dăunător. Ei spun că e doar o legendă ideea că de la citit poți să orbești și fac o paralelă cu un caz similar: și despre masturbare se spune același lucru.

N-ai înțeles nimic din acest articol dacă nu ți-ai comandat și niște bere TNR!

Scris de TNR
7 mai 2011 07:49

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult