Mobilizare exemplară în Munții Apuseni unde locuitorii din mai multe localități prin care a trecut Avram Iancu și-au scos din șuri și poduri flintele ascunse și au sunat adunarea din bucium, toată lumea să se prezinte până mâine dimineață la Gorunul lui Horea din Țebea.

avram-iancu-si-moti.jpg

„Apăi pentru asta ne-am luptat noi atâția ani, pentru asta ne-am sacrificat pruncii și strămoșii, să fie iar ungurul stăpân pe aceste meleaguri? Cică-l cheamă și Ludovic, ca pe Ludovic de Anjou al ungurilor! Capul său va fi atârnat de țepele care înconjoară statuia lui Avrămuț din Cluj, aia urâtă”, a declarat un reprezentant al moților în timp ce traversa orizontal cu indexul de la mâna dreaptă de-a lungul gâtului propriu.

Revolta moților se desfășoară în paralel cu o mișcare intelectuală în care mai mulți dascăli, preoți și avocați din Ardeal au constituit o delegație care va fi trimisă în Dieta României să anunțe doleanțele poporului, printre acestea numărându-se „fără unguri” și „să dăm și-un șut în cur tâmpiților de sași”.

beretnr4bnnrmic.png

Dacă ți-a plăcut acest articol, sigur o să-ți placă și berea Times New Roman. Nu că vrem să ne lăudăm, dar ne pricepem la bere cel puțin la fel de bine ca la scris virale. Convinge-te singur: bereatnr.ro/shop!

Scris de Eftimie | Friday, 25.10.2019 18:55 Politic

National Cinematografic